vrijdag 31 oktober 2014 / NRC Handelsblad, NRCQ /

Krant / COMING OUT

Apple kan ’t nu wel hebben: Cook is gay

„Ik ben er trots op homo te zijn en beschouw mijn homoseksualiteit als een van de grootste geschenken die God mij heeft gegeven.” Dat schreef de topman van Apple gisteren in een open brief aan Bloomberg BusinessWeek.

 

Tim Cook, 53 jaar en sinds 2011 topman bij Apple (80.000 werknemers, omzet vorig jaar: 171 miljard dollar) had zijn seksuele geaardheid altijd ontkend noch bevestigd. Dat hij homo is, gold als publiek geheim.

 

Dat leidde soms tot merkwaardige situaties. Zo plaatste het Amerikaanse homoblad Out Magazine Tim Cook bovenaan een lijst van ‘meest invloedrijke gays’. Tijdens een live talkshow van CNBC noemde een van de presentatoren Cook per ongeluk in een discussie over homoseksuele topmannen. „Ik geloof dat Tim Cook behoorlijk open is over het feit dat hij homo is”, zei hij. Om te vervolgen: „Oh jee, was dat een fout? Ik dacht dat hij er open over was.”

 

Ik heb van Apple mijn levenswerk gemaakt en ik blijf er vrijwel constant op gefocust de beste ceo te zijn die ik kan zijn
Cook geeft in zijn brief als reden voor zijn langdurige zwijgen dat hij niet graag over zichzelf praat. „Maar ik ben tot het inzicht gekomen dat mijn persoonlijk verlangen naar privacy mij ervan weerhield om iets veel belangrijkers te doen.” En: „Ik realiseer me hoeveel ik heb geprofiteerd van de opoffering van anderen. Als ik als ceo van Apple verklaar dat ik homo ben en daarmee iemand kan helpen die worstelt met zijn of haar geaardheid (...) dan is mij dat de opoffering van mijn privacy waard.”

 

Apple zette zich al in voor homorechten. Zo keerde het zich tegen een wet in Arizona waar werknemers ontslagen mogen worden vanwege hun seksuele geaardheid. Cook: „We zullen onze strijd voor onze waarden voortzetten en ik ben ervan overtuigd dat iedere topman van dit geweldige bedrijf, los van ras, geslacht of seksuele oriëntatie, hetzelfde zal doen.”

 

Aan zijn keuze om uit de kast te komen, zullen ook zakelijke overwegingen ten grondslag liggen. Want anders dan zijn impulsieve voorganger Steve Jobs staat Cook bekend als een calculerende ‘spreadsheet-man’, die niet snel de bedrijfsresultaten uit het oog zal verliezen.

 

Het zal dan ook geen toeval zijn dat Cook zijn brief publiceert op het moment dat in de Verenigde Staten de acceptatie van homoseksualiteit toeneemt. Het homohuwelijk is nu toegestaan in 32 van de 50 staten. Uit onderzoek van peilingbureau Gallup blijkt dat de acceptatie van homoseksualiteit grotendeels een generatiekwestie is: 78 procent van de jongeren onder de 29 jaar is voor het homohuwelijk. Bij mensen tussen 30 en 49 jaar is dat 54 procent, bij vijftigplussers 48 procent. Apple richt zich met name op jongeren.

 

Hoe zal er wereldwijd op worden gereageerd, in het bijzonder China, Apples belangrijkste afzetmarkt? Na de publicatie van Cooks brief daalde de koers van Apple met 1 procent, maar deze herstelde zich in de loop van de dag.