donderdag 2 mei 2013 / NRC Handelsblad / Foto: The Croods / DreamWorks Animation

Krant / De Beurs

DreamWorks Animation zet in op trollen

Na de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van 2013 van DreamWorks Animation deze week overheerste opluchting. Hoewel het Californische computeranimatie- en filmbedrijf bijna 40 procent minder winst rapporteerde ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder - 5,6 miljoen dollar tegenover 9,1 miljoen dollar - overtroffen de kwartaalcijfers de verwachtingen. Analisten hadden rekening gehouden met verlies.


Volgens bestuursvoorzitter Jeffrey Katzenberg zijn de resultaten onder meer te danken aan het succes van The Croods, een film over een prehistorische holbewonersfamilie die de wereld gaat verkennen. De film heeft tot nu toe 480 miljoen dollar opgeleverd in de kaartverkoop. Doordat de film pas eind maart in première ging, komen in de huidige kwartaalcijfers slechts 4 miljoen dollar van de 135 miljoen dollar aan inkomsten door The Croods, wat goede vooruitzichten betekent.

 

Er hing veel af van het slagen van The Croods. Het vorige kwartaal maakte DreamWorks Animation 83 miljoen dollar verlies, dat grotendeels werd veroorzaakt door het floppen van Rise of the Guardians. In deze film nemen de Kerstman, de Paashaas, Klaas Vaak en de Tandenfee het op tegen een schurk die de wereld in duisternis wil hullen. "Rise of Guardians was onze eerste film, na zeventien op een rij, die niet aansloeg", zei Katzenberg bij de presentatie van de vorige kwartaalcijfers. "Als dat gebeurt, moet je alles overdenken."


De topman besloot om het 2.200 werknemers tellende bedrijf met 350 man in te krimpen. Tegenover The Hollywood Reporter noemde hij de ontslagronde "de moeilijkste beslissing die ik heb moeten nemen sinds oprichting. We hoefden nooit mensen te ontslaan, dat druisde in tegen onze bedrijfscultuur."


DreamWorks werd opgericht in 1994 als onafhankelijke filmstudio door filmproducent Katzenberg, regisseur Steven Spielberg en muziekondernemer David Geffen. Katzenberg vertrok na een conflict bij Disney Studios. Tien jaar na oprichting werd de animatieafdeling van DreamWorks afgesplitst. DreamWorks Animation heeft 26 animatiefilms uitgebracht, waaronder kaskrakers als Shrek, Madagascar en Kung Fu Panda.

 

DreamWorks Animation heeft net als andere filmstudio's last van de krimpende DVD-markt en online piraterij. Groeiperspectieven liggen vooral bij het bereiken van een internationaal publiek, zei Katzenberg tijdens de persconferentie. Zo komt tweederde van de inkomsten The Croods van buiten de VS. De film deed het goed in Rusland, Mexico, China en Indonesië.


De internationale oriëntatie blijkt verder uit de nieuwste aanschaf van DreamWorks Animation: de rechten op de trollen van het Deense Dam Things. Het bedrijf roemt de "universele aantrekkingskracht" van de grijnzende fantasiefiguurtjes met felgekleurd haar en wil deze "in de harten van families over de hele wereld brengen". De film Trolls wordt verwacht in juni 2015.