woensdag 25 juni 2014 /

Krant / Maak van je lijf een drumstel

Drumpants

Een pets op zijn rechter bovenbeen: boem - drums. Een tik iets hoger: tsing! - bekken. Linker bovenbeen: een synthesizer. Daarboven: kleine trom. Als klap op de vuurpijl een tik met de voet, met een digitaal loop-pedaaltje in de schoen waardoor alles opnieuw wordt afgespeeld.


Het is moeilijk om niet te glimlachen bij het zien van de presentatie van DrumPants van bedenker Tyler Freeman (30) op een conferentie in San Francisco. DrumPants is een gadget waarmee je ieder kledingstuk door middel van sensoren kunt omtoveren in een drumstel, of zelfs een hele band. Het project werd een half jaar geleden succesvol gefinancierd via crowdfundingsite Kickstarter; over een maand worden de eerste kits verscheept.


De kit bestaat uit strips met twee druksensoren, die met klittenband aan de binnenkant van je kleding kunnen worden bevestigd - aan je broek of jas bijvoorbeeld. Door op de sensoren te tikken kun je meer dan honderd verschillende voorgeprogrammeerde geluiden laten klinken. Daarnaast zijn er strips die in je schoen kunt doen, met een sensor die behalve voor tikken ook gevoelig is voor hoe hard je erop drukt. Deze kun je onder meer gebruiken voor het maken van loops of het veranderen van het volume.


De sensoren zijn verbonden aan een controller zo groot als een pakje sigaretten, die in je broekzak past. Daar kun je de geluiden uitkiezen en een koptelefoon inpluggen. Of, als je wilt dat anderen kunnen meegenieten, een piepklein boxje die je aan je riem kunt gespen.


DrumPants begon zes jaar geleden als een grap, vertelt Freeman na zijn presentatie bij een kop koffie. ,,Tijdens mijn studie computerwetenschappen aan de universiteit van Santa Cruz zaten mijn vrienden op een bankje op hun benen te drummen. Ik dacht: zou het niet gaaf zijn als ik echte drumgeluiden uit mijn broek kan laten klinken?" Hij begon thuis te knutselen, en wat als een eenmalige gimmick was bedoeld, groeide al gauw uit tot een omvangrijk afstudeerproject. Het eerste prototype van de DrumPants was geboren.


Na zijn afstuderen werkte Freeman onder meer voor Adobe en Google. De Drumpants kwamen weer in beeld toen Freeman naar Nederland vertrok, waar hij drie maanden werkte bij het digitale media-project Big South Lab in Rotterdam. Zijn taak was om jongeren van tussen de 16 en 18 jaar die met hun opleiding waren gestopt te interesseren voor techniek. ,,Ik wilde ze aanvankelijk leren programmeren met Arduinoplatforms, maar zij waren veel meer geïnteresseerd in hiphop. Toen heb ik de DrumPants gebruikt om een brug te slaan tussen techniek en muziek. Het was ontzettend leuk, we hebben uiteindelijk een cd opgenomen en een optreden gegeven. En intussen heb ik ze van alles geleerd over controllers en sensoren."


Met de geslaagde Kickstartercampagne is de volgende fase aangebroken in de ontwikkeling van de DrumPants: van een semi-amateurproject moet de DrumPants nu een industrieel geproduceerde, draagbare muziekkit worden voor het grote publiek.
Freeman heeft inmiddels zo'n negenhonderd bestellingen uitstaan. Nog niet veel, maar hij heeft grote ambities. ,,Draagbare sensoren kunnen leiden tot een nieuwe manier van interactie met al je elektronica", zegt hij. ,,Ik hoop daarom dat programmeurs met DrumPants gaan experimenteren om alle mogelijkheden te verkennen."


De software van DrumPants is open source, iedereen kan ermee aan de slag. Door de controller te verbinden aan een smartphone, tablet, laptop of een Arduinoboard kun je de sensoren andere geluiden laten maken en allerlei trucjes uithalen, legt hij uit.


Het is zelfs mogelijk om de DrumPants in te zetten voor geheel andere toepassingen. ,,Je kunt bijvoorbeeld door op je broek te tikken een video aanzetten, door een powerpointpresentatie klikken of de lampen in je huis bedienen."


Tot nu toe hebben vooral muzikanten en programmeurs interesse in de Drumpants. Maar Freeman ziet in zijn creatie nog altijd een manier om jongeren voor techniek te interesseren, zoals hij in Nederland heeft gedaan. ,,In Rotterdam werkten we nog met een prototype, dat was soms wat behelpen. Wat we nu op de markt brengen is veel professioneler en makkelijker te gebruiken. Je kunt met DrumPants direct muziek maken, dat maakt het meteen interessant. Daarna kun je scholieren of anderen uitdagen om te ontdekken hoe je er méér mee kunt doen."


Los van alle mogelijke toekomstige toepassingen hoopt Freeman - zelf een drummer - dat er met de DrumPants allereerst flink zal worden gedrumd. ,,Ieder feestje wordt leuker met DrumPants", grijnst Freeman.