woensdag 11 februari 2015 / NRC Handelsblad en nrc.next /

Krant / Recensie Muse

Een meditatiegadget om de vogels te laten fluiten

Ooit werd mediteren gezien als zweverig; tegenwoordig zijn de meditatieclubjes en mindfulness-goeroes niet aan te slepen. Mediteren helpt namelijk tegen stress en angst – de grote psychische klachten van deze tijd. Je concentratie wordt er beter van en je (leer)prestaties ook.

 

In de grote en groeiende meditatiemarkt is er een nieuwe gadget: Muse. Dat is een hoofdband die via EEG (elektrische signalen) je hersenactiviteit meet tijdens het mediteren, en zo het effect van mediteren inzichtelijk maakt.

 

Aanvankelijk was het idee om via Muse andere apparaten met je brein aan te sturen, maar dat bleek te complex. InteraXon, het Canadese bedrijf achter Muse, richt zich inmiddels uitsluitend op meditatie. Sinds een paar weken is Muse verkrijgbaar in Nederland.

 

Muse kan via bluetooth worden gekoppeld aan je smartphone of tablet. De hoofdband zet je als een bril op je oren, met de band tegen je voorhoofd gedrukt. Een futuristisch gezicht, maar het zit niet vervelend. Er zitten zeven sensoren in die je hersengolven meten en in realtime vertalen naar audiovisuele feedback.

Iedereen die wel eens mediteert, weet hoe moeilijk het is de discipline op te brengen.


Eerst wordt in zestig seconden een opname gemaakt van je hersengolven in actieve staat. Dat wordt het referentiepunt voor het meten van je hersengolven tijdens het mediteren.

Dan volgt een meditatie van drie minuten. Het is een rechttoe-rechtaan meditatie: „Sluit je ogen, concentreer je op je ademhaling.”

 

Op de achtergrond hoor je wind waaien. De weersomstandigheden reflecteren de staat van je brein: als het goed gaat, kun je zware windstoten ombuigen tot een vriendelijk briesje. Geinig.

Na afloop tonen grafieken en diagrammen hoe actief of rustig je was tijdens het mediteren. Op basis daarvan krijg je punten – hoe rustiger, des te hoger je score. Als je heel kalm bent, hoor je fluitende vogeltjes – die zijn goed voor bonuspunten.

 

Iedereen die wel eens mediteert, weet hoe moeilijk het is de discipline op te brengen om het dagelijks te blijven doen. Het puntensysteem van Muse kan motiverend werken. En anders is de hoge aanschafprijs van 299 euro wel een reden om wat vaker te mediteren.

 

Tegelijkertijd staat het meten en scoren van Muse in schril contrast met de aard van mediteren, waarbij het juist gaat om loslaten, acceptatie en mildheid tegenover jezelf. „Muse geeft je doelen, uitdagingen, punten en bonussen om te zorgen dat jij jezelf kan verbeteren”, zo staat op de website. Dat klinkt meer als een oververhitte bankier dan als een zenboeddhist.

 

Muse, verkrijgbaar via brainfitness.nl, 299 euro.
●●●○○