maandag 27 mei 2013 / NRC Handelsblad / Foto: Showtime

Krant / Interview Michael C. Hall

'Iedereen worstelt met een donkere kant'

Michael C. Hall, hoofdrolspeler in de Amerikaanse tv-serie Dexter, is voor velen niet los te zien van zijn personage. "Het is me al vaker overkomen dat ik met iemand praat en diegene opeens zegt: 'Nu doe je het! Je geeft me die blik, nu ben je Dexter!'", vertelt Hall. "Terwijl ik diegene dan gewoon aankijk."


De vereenzelviging van acteur en personage heeft iets griezeligs: Dexter Morgan is namelijk een seriemoordenaar - een seriemoordenaar die seriemoordenaars vermoordt. Dexter leidt een ogenschijnlijk normaal bestaan als bloedspattenanalist bij de recherche van Miami. Maar met grote regelmaat krijgt hij bezoek van de 'dark passenger', zoals hij zijn moorddadige alter ego noemt. Dan gaat hij op jacht en bindt hij zijn slachtoffers op een tafel om ze volgens een vast ritueel te doden. Zijn zus en collega Debra is de enige met wie hij een diepe band heeft, maar zij weet niets van zijn dubbelleven.

 

Vanaf vanavond zendt de VPRO het zevende seizoen van Dexter uit. Seizoen acht, deze zomer te zien in de VS, is het laatste seizoen, maakte producent Showtime onlangs bekend. Tijdens een persconferentie in Beverly Hills vertelt Michael C. Hall een groepje buitenlandse journalisten over het nieuwe seizoen, de ontwikkeling van zijn personage en zijn eigen toekomstplannen.

 

Het ingewikkelde aan zijn rol is dat Dexter zélf acteert, vertelt Hall. "Dexter heeft moeite menselijke emoties te ervaren; hij doet alsof. Hij heeft zijn act tot in de puntjes uitgedacht en speelt zó goed, dat anderen het als authentiek ervaren. De grens tussen wat hij speelt en daadwerkelijk ervaart begint te vervagen." Dat maakt de rol complex en interessant om te spelen, zegt Hall. "De obsessie van Dexter met de authenticiteit of inauthenticiteit van zijn emoties, vind ik als acteur heel herkenbaar."

 

Aanvankelijk was Hall op zoek naar overeenkomsten tussen zichzelf en Dexter. "Het is geweldig om een rol te spelen die een moreel grijs gebied verkent. Iedereen heeft donkere kanten en worstelt hoe daarmee om te gaan. Met die zoektocht heb ik Dexter - maar ook mijzelf - op een andere manier leren kennen." Maar zelfonderzoek kent grenzen. ,,Op een gegeven moment kan je niet verder op basis van je eigen ervaringen, en moet je het personage uit de weg gaan. Ik heb niet de drang om mensen te vermoorden." Lacht: "In ieder geval niet de hele tijd."

 

De serie wordt door fans en critici geprezen omdat het karakter zich blijft ontwikkelen. In de eerste seizoenen draait het om de spanning tussen Dexters moorddrift en het feit dat hij poogt goed te doen, door alleen slechteriken te doden. Later wordt de rol van Dexter complexer: zijn vrouw Rita wordt vermoord door een van de seriemoordenaars die hij op de hielen zit, hij doodt iemand die bij nader inzien onschuldig blijkt, hij begint zijn slachtoffers om advies te vragen en twijfelt over het bestaan van God.

 

Het zesde seizoen van Dexter eindigde met een spannende plotwending: zus Debra betrapt Dexter op heterdaad. Kort daarvoor is zij gepromoveerd tot afdelingsleider moordzaken, oftewel zijn baas. Zij gebruikt haar functie aanvankelijk om hem de hand boven het hoofd te houden, maar duidelijk is dat dit niet lang kan duren.
"Dexter hunkert naar erkenning", vertelt Hall over het nieuwe seizoen. "Hij wil niet alleen dat hij en zijn daden worden geaccepteerd, maar ook goedgekeurd en geprezen. Het is een nieuwe fase voor Dexter; in plaats van zelftwijfel gaat hij vol in de verdediging."

 

Hall is niet alleen als acteur, maar ook privé nauw met de serie verbonden. In 2008 kreeg hij een relatie met Jennifer Carpenter, de actrice die Dexters zus speelt. Ze trouwden een jaar later, eind 2010 gingen ze uit elkaar. Al die tijd merkte de kijker niets van de relatieperikelen. "Jennifer en ik zijn bijzonder toegewijd als het om ons werk gaat", zegt Hall. "We hebben veel tijd en energie gestoken in Dexter, onze personages hebben een uitgebreide, gezamenlijke ontwikkeling doorgemaakt. Het was voor ons zonneklaar dat we daar ook na onze breuk mee verder wilden."

 

Begin 2010 werd bekend dat Hall de ziekte van Hodgkin had, kanker die zich verspreid via de lymfeknopen. Hall droeg dat jaar een mutsje toen hij de Golden Globe voor zijn rol in Dexter in ontvangst nam; hij had zijn haar verloren door chemotherapie. Een aantal maanden later werd hij genezen verklaard en werden de opnames vervolgd. De crew vormde een grote steun voor Hall: "Het klinkt als een cliché, maar het Dexter-team voelt als mijn familie. Met een langlopende serie bouw je een intieme band op met je collega's . Dat ga ik zeker missen."

 

Over hoe de serie zal eindigen mag Hall niets zeggen - alle medewerkers hebben een strikte geheimhoudingsverklaring moeten tekenen. Het is voor de tekstschrijvers niet eenvoudig om de serie bevredigend doch verrassend en niet moralistisch te laten eindigen, erkent hij. Lacht: "Misschien komt Dexter wel onder een auto: poef, dat was het."

 

Wat zijn Halls plannen na het laatste seizoen? Hij vermoedt dat hij nog lang met de sympathieke seriemoordenaar zal worden geassocieerd. "Waarschijnlijk komt de naam van Dexter op mijn graf", grinnikt hij. Concrete plannen heeft hij nog niet. "Ik denk niet dat ik weer voor zo'n langdurige show zal tekenen. Maar dat zei ik ook nadat ik vijf seizoenen in Six Feet Under had gespeeld. Een jaar later speelde ik in Dexter."


Dexter, seizoen 7. Vanaf vanavond iedere avond om 22:45 uur op Ned. 3.