vrijdag 31 oktober 2014 / NRC Handelsblad, NRCQ /

Krant / start-ups

In één week financiële successen voor drie Nederlandse start-ups

De Nederlandse start-ups Blendle, Nimbuzz en nu ook Peerby kregen deze week investeringen van buitenlandse partijen of werden overgenomen. Om hoeveel geld gaat het, en waarom is er plotseling zo’n belangstelling voor Nederlandse start-ups?

 

1. Blendle

De succesweek begon afgelopen zondag met Blendle. Oprichters Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn meldden dat het bedrijf 3,8 miljoen dollar (ca. 3 miljoen euro) aan investeringen heeft gekregen van The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. Het Utrechtse Blendle (14 werknemers, omzet en winst onbekend) maakt een platform waarop gebruikers artikelen van kranten en tijdschriften kunnen kopen. Het bedrijf werkt vooral samen met Nederlandse media en wil internationaal uitbreiden.

 

2. Nimbuzz

Het in Rotterdam opgerichte bedrijf Nimbuzz verkoopt 70 procent van de aandelen aan het Britse telecombedrijf New Call, voor een bedrag van 175 miljoen dollar (ca. 139 miljoen euro). Nimbuzz (200 werknemers, geschatte omzet 24 miljoen euro dit jaar) maakt een berichtenapp, die vooral in India populair is. Eerder kreeg het bedrijf al voor 25 miljoen dollar aan investeringen.

 

3. Peerby

De Amsterdamse start-up Peerby (15 werknemers, omzet en winst onbekend) maakte gisteren bekend dat het een investering van in totaal 1,7 miljoen euro van de Franse investeringsmaatschappij XAnge, het Nederlandse Sanoma Ventures en enkele Amerikaanse en Canadese angels (individuele investeerders) krijgt. Peerby is een app waarmee je spullen kunt lenen van mensen bij je in de buurt. Het wil uitbreiden in de Verenigde Staten.

 

Zijn Nederlandse start-ups ineens populair?

Niet bekend is of ze meer of grotere investeringen ophalen dan voorheen. Er is geen instantie die dit soort investeringen bijhoudt en veel start-ups maken investeringen uit concurrentieoverwegingen niet openbaar. Blendle, Nimbuzz en Peerby zijn in ieder geval niet uniek, er zijn meer Nederlandse start-ups die buitenlands geld kregen. Zo maakte het Amsterdamse Wercker begin oktober bekend dat 2,4 miljoen dollar (ca. 1,9 miljoen euro) was binnengehaald bij Britse en Amerikaanse investeerders. Het Amsterdamse 3D-printplatform 3D Hubs meldde kort daarvoor een investering van 4,5 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) van Nederlandse en Britse investeerders.

 

Ook de hoogte van de investeringen in Blendle en Peerby zijn niet uitzonderlijk. Het 3D-printplatform Shapeways in Eindhoven haalde vorig jaar 30 miljoen dollar op onder leiding van Andreessen Horowitz, een grote durfinvesteerder uit Silicon Valley. En het in Amsterdam opgerichte big data-bedrijf Elasticsearch kreeg 70 miljoen dollar van gerenommeerde durfinvesteerders uit Silicon Valley. Samen met eerdere kapitaalinjecties kreeg het bedrijf in totaal 104 miljoen dollar.

 

Niets bijzonders dus?

Nou, drie Nederlandse start-ups die een grote investering of overname melden in één week, dat valt wel degelijk op. „Drie grote deals op rij zie je niet vaak in Nederland”, bevestigt Oscar Kneppers, oprichter van het Amsterdamse Rockstart. „Bovendien zijn Alexander Klöpping en The New York Times bekende namen. Daardoor krijgt Blendle veel media-aandacht en valt het nieuws van Nimbuzz en Peerby extra op.”

 

Er is in ieder geval sprake van meer media-aandacht voor Nederlandse startups, aldus Kneppers. “Dat is een goed teken. Veel Nederlanders denken bij tech en innovatie direct aan Silicon Valley, terwijl hier ook van alles gebeurt.” Hij hoopt dat de aandacht zorgt voor meer interesse van Nederlandse geldschieters - én meer start-ups beginnen. „Succesvolle start-ups leiden tot meer geld, meer geld leidt tot meer start-ups”, aldus Kneppers. Hij denkt dat dat zal leiden tot een vruchtbaar ondernemingsklimaat „dat zichzelf versterkt. Net als in Silicon Valley”.