maandag 11 maart 2013 / NRC Handelsblad / Foto: CW / Jack Rowand

Krant / Interview Mamie Gummer

Mamie Gummer heeft de neus van haar moeder

Het is haar neus. Haar smalle, licht gebogen neus, in combinatie met haar lichte huid en haar fijne blonde haar, maken actrice Mamie Gummer (29) onmiddellijk herkenbaar: ze is de dochter van Meryl Streep. Verschillende gasten in de lobby van het Hiltonhotel in Beverly Hills kijken verbaasd om wanneer Gummer komt binnenlopen. De wereldberoemde actrice is opeens dertig jaar jonger.


In een hotelzaaltje staat Gummer internationale journalisten te woord over Emily Owens, M.D., een nieuwe televisieserie waarin zij de titelrol speelt. Het gaat om een doktersserie die het succesvolle Grey's Anatomy moet opvolgen. Voor de ambitieuze actrice zou de serie een doorbraak kunnen betekenen voor het grote publiek: Emily Owens, M.D. wordt in de VS vertoond op nationale televisie en is wereldwijd al aan verschillende partijen verkocht, waaronder Nederland. Net 5 zendt de serie vanaf vanavond uit, direct na Grey's Anatomy.


De interesse in Gummer wordt zonder meer aangewakkerd door haar bekende moeder. Gummer groeide op ver van Hollywood, in een klein plaatsje in Connecticut, maar Streep introduceerde haar al op jonge leeftijd in de showbusiness. Toen ze twintig maanden oud was maakte Gummer haar filmdebuut, op de arm van haar moeder in de film Heartburn. Het leverde haar een positieve recensie op in The New York Times. In de film Evening (2007) speelt Gummer opnieuw samen met Streep, ditmaal als een jongere versie van haar moeder.

 

Maar Gummer wil ook los van haar moeder serieus worden genomen. "Wat kan ik zeggen", zegt ze kribbig, wanneer haar gevraagd wordt naar de voor- en nadelen om Streep als moeder te hebben. "De vraag wordt voortdurend gesteld, dat is een nadeel. Verder zie ik alleen voordelen. Ze is een geweldige vrouw en een geweldige moeder." Ze wilde altijd al acteren, benadrukt Gummer. "Ik keek laatst filmpjes van vroeger terug, en ik spring voortdurend voor de camera. Als ik in een ander gezin was opgegroeid, zou dat niet anders zijn geweest."

 

Gummer speelde verschillende kleine filmrollen; op dit moment is zij in de bioscoop te zien in een bijrol in Side effects. Ook speelde ze in een aantal prestigieuze theaterproducties. Met haar hoofdrol in Mr. Marmelade, waar zij als volwassen actrice een contactgestoord, vierjarig meisje speelt, won zij een Theatre World Award. Ze ontving goede kritieken voor haar rol in de Broadwayproductie Les liasions dangereuses.


En nu heeft ze dus haar eerste grote tv-rol met Emily Owens, M.D.. Op het moment van de persconferentie is nog niet bekend dat de serie al na dertien afleveringen zal worden gestaakt wegens tegenvallende kijkcijfers. Wellicht weet Gummer dat zelf al wel. Wanneer haar gevraagd wordt of ze langere tijd Emily Owens wil spelen, antwoordt ze vaag: "Ik heb een contract ondertekend, niet waar? Dus ja, ik weet het ook niet." Ze vindt de serie "interessant", zegt ze even later. Echt? Met een schuine blik op de pr-agent mompelt ze: "Dat vind ik... Nou ja, dat hoor ik te vinden."


De serie is slecht ontvangen in de Amerikaanse pers. Kinderachtig, flauw, voorspelbaar, luidt de kritiek. De site metacritic.com, die televisierecensies verzamelt en indexeert, geeft Emily Owens, M.D. een score van 47 op een schaal van 100.

 

De acteerprestaties van Gummer in de serie daarentegen worden alom geprezen. "Ze geeft Emily een intelligentie en een geeky glans die het script overstijgt. Als de show het niet redt, ligt het niet aan haar", aldus de The New York Times. De tv-criticus van de San Francisco Chronicle schrijft: "Van alle jonge actrices van vandaag is er geen enkele die zozeer een eigen serie verdient als Mamie Gummer. Jammer alleen dat het Emily Owens, M.D. moest zijn."

 

Gummers ambities liggen niet zozeer in de tv-wereld, geeft ze ruiterlijk toe. "Ik hou natuurlijk van theater en film", zegt ze. "Vooral complexe, gelaagde, onafhankelijke films." Televisieseries zijn goed voor "regelmatig werk een stabiel inkomen", aldus Gummer. Maar, vervolgt ze na een korte stilte, "ik denk ook dat televisieseries interessante mogelijkheden bieden. Juist voor vrouwen zijn er spannende personages. In films en toneelstukken speel ik vaak het vriendinnetje. En ja, dat is gewoon niet zo interessant."

 

Emily Owens, M.D.Net 5, 21.25-22.20 uur.

 

KADER:

 

Emily Owens, M.D.: net als op school

 

De televisieserie Emily Owens MD wordt aangeprezen als een mix tussen Grey's Anatomy en Mean Girls. Hoofdpersoon Emily Owens begint als onzekere maar ambitieuze arts-in-opleiding, maar komt er al snel achter dat het ziekenhuis "net de middelbare school" is. Zowel haar jeugdrivale als eerste liefde blijken in het ziekenhuis te werken, waarmee haar nieuwe baan al snel een grote herkansing wordt van haar frustraties en gemiste kansen uit haar middelbare schooltijd.