woensdag 8 oktober 2014 / NRC Handelsblad /

Krant / SOCIALE MEDIA

Met Atlas wordt Facebook nog meer een advertentieplatform

Atlas, de nieuwe advertentiedienst van Facebook, maakt van het sociale netwerk een nóg geraffineerder advertentieplatform. Het vorige week geïntroduceerde Atlas laat adverteerders consumenten niet alleen volgen op de pc, maar ook op de tablet en smartphone. Deze informatie wordt gekoppeld aan het Facebook-account, zodat zij gerichter kunnen adverteren.

 

Facebook noemt Atlas ‘people-based marketing’. De dienst kan zien of, op welk apparaat en op welke site een persoon een advertentie heeft gezien, en wat hij of zij ermee heeft gedaan.

Een bedrijf in yogakleding kan bijvoorbeeld nagaan of hoogopgeleide vrouwen tussen 29 en 37 jaar uit Amsterdam hun advertenties hebben gezien en of zij erop hebben geklikt – ook als zij de advertenties hebben gezien op hun smartphone en later via de laptop tot aankoop zijn overgegaan. Zo weet het bedrijf waar het het best kan adverteren. De adverteerder krijgt niet te zien wie deze personen precies zijn.

 

Deze manier van adverteren zou de volgende stap moeten zijn na ‘cookies’, het huidige middel om de wegen van mensen online te volgen. Cookies werken niet goed op mobiele apparaten en zijn van beperkte waarde in een tijd waarin consumenten verschillende beeldschermen – pc en mobiel – naast elkaar gebruiken.


Met Atlas gaat Facebook de frontale aanval aan met concurrent Google. De dienst leent zich namelijk niet alleen voor advertenties op Facebook zelf, maar ook daar buiten. Google is met de advertentiedienst DoubleClick de grootste aanbieder van online advertenties. Volgens onderzoeksbureau eMarketer bezit Google dit jaar 31 procent van de wereldwijde online advertentiemarkt, waar 140 miljard dollar (111 miljard euro) in rondgaat. Facebook staat met geruime afstand op de tweede plek, met een marktaandeel van bijna 8 procent.

 

Facebook benadrukt dat het via Atlas alleen anonieme gebruikersdata verkoopt. Toch zorgt het nieuwe advertentieplatform voor onrust onder gebruikers. Zij hebben ooit gegevens over zichzelf aan Facebook afgestaan, zonder dat zij wisten dat deze zouden worden ingezet voor het optimaliseren van advertenties over het gehele web.

 

Facebookgebruikers hebben het sociale netwerk in de afgelopen tien jaar van karakter zien veranderen. Aanvankelijk was het een plek waar jongeren met elkaar communiceerden, inmiddels is het een platform met 1,32 miljard gebruikers dat in eerste instantie functioneert als advertentiefuik.

 

Deze ontwikkeling leidde onder meer tot de opkomst van private chatapps zoals WhatsApp, dat Facebook overnam voor een bedrag van 13,8 miljard euro. De invoering van het nieuwe advertentieplatform is een van de redenen voor de hype rondom het nieuwe advertentieloze sociale netwerk Ello.