donderdag 7 maart 2013 / NRC Handelsblad & nrc.next / Foto: National Geographic

Krant / Recensie

Natuurgeweld, verbogen metaal en brute kracht

Het begint te sneeuwen. "Rock and roll", zegt Jamie Davis met een glimlach: zijn werkdag kan beginnen. Hij is reddingswerker op de Coquihalla Highway in het Canadese British Columbia. Met sneeuwstormen, steile klimmen, een spekglad wegdek en lawinegevaar geldt de Coquihalla 's winters als de gevaarlijkste snelweg ter wereld. Het realityprogramma Highway Thru Hell volgt het Jamie Davis Heavy Rescue Team.


De snelweg, die in de winter uitsluitend door vrachtwagens wordt gebruikt, is een essentiële verkeersader om Vancouver van voedsel en goederen te voorzien. Vaak gaat het mis. Dan gaan Davis en zijn medewerkers op pad om de reusachtige trucks met hun nog reusachtiger sleepwagens uit de sneeuw te trekken. "Onze trucks zijn groter dan alle andere", aldus Adam, een stoïcijnse reddingswerker met een gemoedelijk postuur en een geblokt overhemd. "Dus dat lukt meestal wel."


Veel natuurgeweld, verbogen metaal en brute kracht in deze serie. De vuurrode sleepwagens, speciaal voor Davis' bedrijf gebouwd, steken schitterend af bij de witte sneeuw. Waar de meeste realityshows het moeten hebben van uitgelokte ruzies, gezochte plotwendingen en onuitstaanbare personages, zijn de mannen van het Heavy Rescue Team verrassend sympathiek. Deze mannen maken het niet ingewikkelder dan het is: ze worden gebeld, klaren de klus, en gaan weer naar huis.

 

Highway Thru Hell, National Geographic, 21, 23 en 04.00 uur

 

Bekijk hier foto's en video's vanHighway Thru Hell.