woensdag 19 november 2014 / Intermediair Magazine / Foto: Flickr / Guido van Nispen

Krant / Interview Yuri van Geest

‘Stop met het zoeken naar schijnzekerheden bij corporates’

Neem Kodak. Dit bedrijf vond de digitale camera uit, besloot er niets mee te doen en ging in 2012 failliet. In datzelfde jaar werd de piepjonge fotostart-up Instagram overgenomen door Facebook voor 1 miljard dollar. Yuri van Geest noemt start-ups als Instagram ‘exponentiële organisaties’ (ExO): jonge bedrijven die door inzet van technologie en een innovatieve bedrijfscultuur minstens tien keer beter presteren dan hun directe concurrenten. Andere voorbeelden zijn Netflix, Uber en Airbnb, die respectievelijk de televisie-, taxi- en hotelbranche op zijn kop zetten.

 

Van Geest, een Nederlandse ondernemer en schrijver verbonden aan de in Silicon Valley gelegen Singularity University, onderzocht samen met twee Amerikaanse medeauteurs zo’n honderd van dit soort snelgroeiende startups voor hun pas verschenen boek Exponential Organizations. De auteurs betogen dat traditionele grote bedrijven ingrijpend moeten veranderen om de concurrentie met start-ups aan te kunnen gaan. Intermediair sprak Van Geest over de impact van deze start-ups op de arbeidsmarkt.

 

Waarin verschillen ExO’s van traditionele bedrijven?

“Het grootste verschil zit in de doelstelling van ExO’s: zij willen niet gewoon een bedrijf opzetten om geld te verdienen; zij willen de bestaande orde veranderen. Dat zorgt voor een enorme motivatie onder werknemers. Zij gaan niet naar hun werk voor een duur pak of een dikke bonus, maar voor wereldwijde impact.”

 

Hoodies in plaats van pakken?

“Dat klopt: ExO’s hebben een totaal andere bedrijfscultuur. Traditionele carrièrepaden - van stagiair tot werknemer tot manager - zijn er minder belangrijk. Er wordt verwacht dat werknemers zelf in staat zijn om te zien waar ze het meeste kunnen bijdragen binnen het bedrijf - ook, of misschien wel juist, als ze nog weinig ervaring hebben. Binnen ExO’s is weinig hiërarchie, de lijntjes zijn kort en werknemers krijgen veel vrijheid om te experimenteren. Daardoor kunnen zij veel meer vaart maken dan traditionele bedrijven en binnen enkele jaren uitgroeien tot miljardenconcerns.”

 

Wat moeten traditionele bedrijven doen om niet te worden ingehaald door ExO’s?

“Je kunt de bedrijfscultuur van start-ups niet van bovenaf opleggen, daarvoor zijn de verschillen te groot. Maar je kunt wel elementen overnemen om zelf te blijven vernieuwen. Bijvoorbeeld kleine teams, afgezonderd van de organisatie, in alle vrijheid aan iets nieuws laten werken. Ook op het gebied van HR kan er veel worden afgekeken van ExO’s: bijvoorbeeld mensen aannemen op basis van hun potentie, niet op basis van hun CV.”

 

Heeft het nog zin om bij een traditioneel bedrijf te solliciteren?

“Zeker, als je maar niet denkt dat je achterover kunt gaan leunen. Traditionele bedrijven staan onder druk en als zij niet in staat zijn om te innoveren, zullen zij het veld moeten ruimen. Er is sowieso minder ruimte voor vaste banen. Een handjevol hardwerkende start-upjongens zijn voldoende voor een revolutie. Kijk naar Kodak: dat bedrijf had op zijn hoogtepunt 150.000 banen, bij Instagram werkten op het moment van de overname slechts 13 mensen.”

 

Wat raadt u starters op de arbeidsmarkt aan?

“Stop met het zoeken naar schijnzekerheden van corporates. In een wereld die wordt geregeerd door start-ups, moet je zelf als een start-up gaan opereren: ‘de Start-up of You’. Door zelfkennis, het opbouwen van expertise waar op dat moment behoefte aan is en een ondernemende instelling kun je steeds opnieuw bepalen waar je op dit moment de meeste waarde kunt toevoegen. Als je in staat bent om jezelf steeds opnieuw uit te vinden, dan kom je er wel.”

 

----

 

Salim Ismail, Michael S. Malone & Yuri van Geest (2014), Exponential Organizations: Why new organizations are ten times better, faster, and cheaper than yours (and what to do about it), Singularity University.

 

---- 

 

Op 19 en 20 november vindt het door Yuri van Geest georganiseerde congres Singularity University Summit Europe plaats in het DeLaMar Theater Amsterdam, over de laatste technologische ontwikkelingen uit Silicon Valley volgens Singularity University.