maandag 4 februari 2013 / NRC Handelsblad / Beyoncé zorgde voor entertainment tijdens de rust van de Super Bowl. Foto: CBS

Krant / Artikel

Super Bowl, de ultieme finale van American football

In de Super Bowl, het grootste eendaagse sportspektakel in Amerika, versloegen de Baltimore Ravens vannacht de San Francisco 49ers. Nagepraat wordt vooral over de stroomstoring die het spel in New Orleans ruim een half uur stillegde. Een terugblik aan de hand van drie cijfers.

 

34 minuten

 

Vlak na de rust van de Super Bowl gebeurde iets waar nog lang over gesproken zal worden: de stroom in het stadion viel uit en de wedstrijd werd gedurende 34 minuten gestaakt. Het leidde tot grote verwarring bij de spelers, het publiek en de commentatoren.

 

Aanvankelijk besloot omroep CBS extra reclameblokken en herhalingen van fragmenten van de wedstrijd uit te zenden. Daarna zond het beelden uit van het halfdonkere stadium, waarin sporters op de grond zaten of hun spieren probeerden warm te houden door rondjes te rennen en te stretchen. Een merkwaardig gezicht waren de cheerleader van de Baltimore Ravens, die in het flauwe licht van de noodlampen stug hun dansroutines voortzetten.

 

Tijdens de wedstrijd werd niet duidelijk waardoor de stroomstoring was veroorzaakt. Op Twitter werd er onder de hashtag #BlackoutBowl uitgebreid gespeculeerd. Sommigen schreven dat zangeres Beyoncé, die tijdens de rust voor entertainment had gezorgd, de show had gestolen. In haar show waren spectaculaire licht- en videoeffecten ingezet.

 

Anderen brachten de orkaan Katrina in herinnering - de wedstrijd vond plaats in de Superdome in New Orleans, het stadion waar in 2005 de slachtoffers van de orkaan Katrina werden ondergebracht. Ook werd gewezen op de slechte staat van de elektrische infrastructuur in de VS.

 

Wat de effecten van de stroomstoring waren op de kijkcijfers is nog niet duidelijk. Wat betreft de wedstrijd leek de stroomstoring uit te pakken in het voordeel van de 49'ers. Met een achterstand van 28 - 6 leek de wedstrijd voor de stroomstoring al beslist, maar nadat de lichten weer aangingen en de wedstrijd werd hervat, kwam het team uit San Francisco op spectaculaire wijze terug. Ze kwamen niet op voorsprong, maar waren tot de laatste minuut dicht bij een overwinning. De Baltimore Ravens wonnen uiteindelijk met een score van 34 - 31 de 47e editie van de Super Bowl.

 

4.000.000 dollar

 

De Super Bowl is niet alleen een hoogtepunt voor sportliefhebbers in de Verenigde Staten, maar ook voor adverteerders. De reclames die tijdens de Super Bowl worden uitgezonden zijn vaak indrukwekkend en worden uitgebreid nabesproken in de media.
De kosten voor adverteren tijdens de Super Bowl zijn dit jaar een gestegen tot recordhoogte: bedrijven betalen omroep CBS gemiddeld 3,75 miljoen dollar (2,75 miljoen) voor een spotje van 30 seconden tijdens de Super Bowl. Dat is 7,1 procent meer dan vorig jaar. Sommige adverteerders betaalden naar verluidt zelfs 4 miljoen dollar (zo'n 3 miljoen euro) voor een spot van 30 seconden. "We doen geen uitspraken over individuele afspraken", aldus een woorvoerder van CBS. "Maar we kunnen rustig stellen dat reclames worden verkocht voor 4 miljoen per stuk en in sommige gevallen meer."


De laatste jaren zetten bedrijven hun spotje steeds vaker ruim voor de Super Bowl op Youtube. Daar is veel kritiek op: de charme van de Super Bowl was dat bedrijven spectaculaire reclames voor het eerst toonden. Een ander gebruik is om nog niet de advertentie zelf te laten zien, maar om vooraf de aandacht van het publiek te trekken met 'teasers'. Zo stonden er borden langs de snelweg waarin de reclame van Budweiser tijdens de Super Bowl werd aangekondigd, en bracht Samsung als een reclamefilmpje uit waarin de reclamemakers aan het brainstormen waren over de Super Bowl-reclame.

 

Een opvallende advertentie dit jaar was een hartverwarmende - volgens sommigen zoetsappige - spot van Budweiser over een man die een band opbouwt met een pasgeboren veulen. Deze werd in een online poll van de grootste krant USA Today uitgeroepen tot beste Super Bowl-reclame van dit jaar. Een reclamespot van Volkswagen kwam onder de aandacht omdat deze door sommigen als racistisch werd ervaren. In deze reclame is een blanke kantoorman te zien die zijn collega's met een Jamaicaans accent op de zonnige kant van het leven wijst.

 

Verschillende marketeers wisten via Twitter slim in te spelen op de stroomstoring tijdens de Super Bowl. "Wij verkopen kaarsen en lampen", twitterde drogistketen Walgreens. Wasmiddelmerk Tide, die tijdens de Super Bowl een geestig filmpje uitzond over een 'wondervlek' in de vorm van American football-ster Joe Montana, twitterde: "We can't get your #blackout, but we can get your stains out."

 

108 yards


Jacoby Jones van de Baltimore Ravens verbeterde met zijn kickoff return van 108 yards (99 meter) de record-afstand van de Super Bowl. Dat record stond sinds 2010 op 102 yards (93 meter). In het derde kwart van de wedstrijd ving Jones de aftrap van de 49'ers achter in de end zone van de Ravens en stak vervolgens het gehele speelveld over met de bal, terwijl hij op spectaculaire wijze zijn tegenstanders ontweek. Hij zette zijn team daarmee op een voorsprong van 28 - 6.


In eerste instantie werd de afstand op 109 yards geschat, wat een evenaring van het record van de National Football League (NFL) zou hebben betekend, maar de NFL stelde de schatting na afloop van de wedstrijd bij.

 

KADER: Super Bowl, de ultieme finale van American football

 

De Super Bowl, waarin de winnaar van de American Football Conference die van de National Football Conference elkaar treffen, is de belangrijkste eendaagse sportwedstrijd in de VS. Beide competities samen vormen de National Football League (NFL). De Super Bowl wordt begin februari gespeeld en volgt op de play-offs in januari. Het American football-seizoen begint in september. De Super Bowl is vaak op neutraal terrein. Met zes gewonnen en twee verloren finales zijn de Pittsburgh Steelers het succesvolst in de Super Bowl. Dallas Cowboys won vijf keer en verloor drie keer, gevolgd door San Francisco 49ers met vijf titels en één verloren finale.