zaterdag 16 augustus 2014 / NRC Handelsblad & nrc.next / Taptalk

Krant / Concurrentie binnen foto-apps

'Taptalk is cooler dan snapchat'

Precies dat lijkt nu aan de hand: Facebook werkt aan Slingshot, een app waarmee je supersnel foto's en video's kunt versturen naar vrienden. Slingshot is nog niet gelanceerd, maar afgelopen week was een versie een paar minuten beschikbaar in de App Store - volgens Facebook was dit een foutje en zal de app binnenkort officieel gelanceerd worden. Het ontwerp van Slingshot lijkt sprekend op Taptalk, zo merkten de Financial Times en verschillende Amerikaanse techblogs op.


Slingshot en Taptalk passen in een grotere trend die wordt beschreven in het pas verschenen jaarlijkse internetrapport van investeringsmaatschappij Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB): er worden minder berichten geplaatst op sociale media met een groot bereik en er wordt meer gedeeld tussen vrienden of in gesloten groepen. WhatsApp, dat begin dit jaar voor 19 miljard dollar (14 miljard euro) werd overgenomen door Facebook, is de bekendste app in dat genre.


Onder tieners is van deze één-op-één-apps met name Snapchat razend populair. Met Snapchat kunnen foto's of korte filmpjes worden verstuurd, die verdwijnen nadat de ontvanger ze heeft gezien. Het rapport van KPCB laat zien dat deze manier van communiceren snel aan terrein wint. Twee jaar geleden werden dagelijks 500 miljoen foto's verstuurd via internet; inmiddels gaan iedere dag 1,8 miljard foto's de wereld over. 400 Miljoen daarvan worden verstuurd via Snapchat.


Met het succes van Snapchat is de strijd om de verdwijnende-foto-markt losgebarsten. Facebook probeerde het bedrijf eind 2013 over te nemen voor 3 miljard dollar, maar de onderhandelingen ketsten af. Vervolgens ontwikkelde Facebook in allerijl Snapchat-kloon Poke. Deze flopte en is sinds vorige maand niet meer beschikbaar.


Ook Taptalk, ontwikkeld door vier Nederlandse ontwerpers, gaat de concurrentie met Snapchat aan. De minimalistisch ontworpen app is pas sinds een paar maanden beschikbaar, maar in Silicon Valley zijn ze onder de indruk. Onder de eerste gebruikers bevinden zich invloedrijke Facebook-developers en Twitter-medeoprichter Jack Dorsey. ,,Taptalk is cooler dan Snapchat", oordeelde het Amerikaanse techblog The Verge.


Taptalk onderscheidt zich door de snelheid waarmee foto's kunnen worden verstuurd. Bij Snapchat en andere foto-apps maak je eerst een foto of video, die je vervolgens kunt bewerken en naar een vriend kunt sturen. Bij Taptalk gaat dat anders: door op een profielfoto van een vriend te klikken, stuur je hem of haar direct een foto. Houd je de knop langer ingedrukt, dan wordt het een filmpje. Het nemen en verzenden van een foto of video is dus één handeling; je kunt de foto niet opnieuw nemen of bewerken. Dat maakt de communicatie razendsnel.


Volgens Taptalk-CEO Onno Faber (32) verandert deze opzet ook de aard van de communicatie. ,,Bij Facebook zie je alleen maar foto's waarop mensen poseren. Ook bij Snapchat nemen gebruikers vaak wel vijf of zes keer een foto voordat ze 'm versturen. Bij Taptalk wordt de foto meteen verstuurd, wat het contact intiemer maakt. Voor echte vrienden hoef je niet te poseren, maar kun je snel even laten merken dat je aan diegene denkt."


Een ander gevolg van het ontwerp van Taptalk is dat de app zich alleen leent om met de meest intieme vrienden te communiceren. Op het scherm passen elf vrienden die je kunt aanklikken. Extra vrienden passen eventueel op een volgend scherm, maar de app is niet geschikt om in contact te blijven met honderden of duizenden kennissen, zoals Facebook. Bij Snapchat bestaat de mogelijkheid om meerdere mensen tegelijkertijd een bericht te sturen zonder dat ze dat van elkaar weten (bcc'en), Faber heeft bewust niet voor deze optie gekozen. ,,Als je weet dat een bericht echt voor jou en jou alleen is bedoeld, maakt dat het extra speciaal."


Facebooks Slingshot is nog niet beschikbaar, dus in hoeverre de app daadwerkelijk op Taptalk lijkt valt nog te bezien. Eén feature is in ieder geval anders: bij Slingshot moet je eerst een foto of video terugsturen ('slingen') voordat je het bericht kunt openen. Facebook hoopt gebruikers op die manier waarschijnlijk aan te zetten tot intensief gebruik.


Betekent de komst van Slingshot het einde van Taptalk? Faber reageert laconiek. ,,We hebben een patent aangevraagd op de feature om in één klik een foto te maken en te versturen", vertelt hij. ,,Dat is alles." Verder maakt hij zich weinig zorgen over concurrentie van de techgigant. ,,Facebook heeft een reusachtig bereik, maar foto-apps laten zich niet makkelijk top-down opdringen. Kijk maar naar Facebooks Snapchat-kloon Poke, mensen gebruikten het niet.
En Facebook heeft een imagoprobleem. Jongeren vinden Facebook niet cool meer, ze willen hun eigen apps."