woensdag 30 september 2015 / nrc.next /

Krant / Startuphubs in Europa

Waarom deze serie?

Het is je waarschijnlijk al opgevallen: startups zijn in. Ambitieuze afgestudeerden gaan niet langer voor een carrière bij een grote verzekeraar of bank, maar zoeken de spanning van een beginnend bedrijfje. 


Door alle hysterie rondom startups zou je haast denken dat het om een hype gaat, iets van voorbijgaande aard. Maar de manier waarop bedrijven functioneren is wel degelijk ingrijpend aan het veranderen. Het bedrijfsleven is vluchtiger geworden: bleef een bedrijf in de jaren ’20 van de vorige eeuw gemiddeld nog 65 jaar staan in de S&P 500 (een ranglijst van Amerikaanse bedrijven met de hoogste beurswaardering), tegenwoordig is dat nog maar vijftien jaar.


Het opzetten van complexe organisatiestructuren - vol divisies, afdelingsleiders en managers - was vroeger noodzakelijk voor grote bedrijven om internationaal te kunnen opereren. Nu zitten die organisatiestructuren hen juist in de weg, schrijft startup-kenner Steve Blank in het voorwoord van het Global Startup Ecosystem Report. De kosten om een bedrijf te beginnen zijn dramatisch gedaald: veel meer dan een goed idee, een laptop, programmeerskills en een internetverbinding heb je niet nodig. En door internet is het veel eenvoudiger geworden om internationaal te opereren.

 

Hele markten worden opnieuw uitgevonden voor een wereld waarin iedereen verbonden is: media, energie, gezondheidszorg, onderwijs, transport en ga zo maar door. In dat veranderde speelveld komt veel innovatie en disruptie van nieuwkomers, die anders dan grote corporates snel en flexibel kunnen opereren. In de woorden van Blank: “jong, onverschrokken en zonder angst om de gevestigde orde aan te pakken.”


Veel van die startups komen uit Silicon Valley, dé hotspot voor innovatie. Maar Silicon Valley is lang niet de enige plek waar succesvolle startups worden opgericht. Ook in Europa begint het ene na het andere techbedrijfje en zijn verschillende startups al uitgegroeid tot ‘unicorns’, bedrijven met een marktwaarde van meer dan een miljard dollar. Verschillende steden hopen bovendien door gunstig beleid ook nieuwe startups aan te trekken: Berlijn, Parijs, Londen en sinds een klein jaar ook Amsterdam strijden om de gunst van de bedrijven van de toekomst. Neelie Kroes wil met het programma Startup Delta Nederland op de kaart zetten als startupland. Met enig succes: in de ‘Global Startup Ecosystem Ranking’, een van de weinige systematische onderzoeken naar startup-ecosystemen wereldwijd, kwam Amsterdam dit jaar nieuw binnen in de top-20.

 

Hoog tijd dus om te kijken wat er op startupgebied in Europa gebeurt. Welke startups komen eigenlijk uit Europa? Hebben de oprichters bewust voor hun vestigingsplaats gekozen, en waarom? Wat doen de steden allemaal om startups aan te trekken, en wat levert het op? En wat kan Nederland leren van wat er in andere steden gebeurt? NRC.next bezoekt de komende weken de belangrijkste startuphubs in Europa en hoopt zo inzicht te geven in de nieuwe economie.

 

Global Startup Ecosystem Ranking 2015:
1. Silicon Valley
2. New York City
3. Los Angeles
4. Boston
5. Londen
6. Tel Aviv
7. Chicago
8. Seattle
9. Berlijn
10. Singapore
11. Parijs
12. Sao Paulo
13. Moskou
14. Austin
15. Bangalore
16. Sydney
17. Toronto
18. Vancouver
19. Amsterdam
20. Montreal

 

De onweerstaanbare kracht van de startup (Kelli van der Waals)

Week 1: Berlijn (Eva de Valk

Week 2: Londen (Titia Ketelaar)

Week 3: Parijs (Peter Vermaas)