woensdag 8 augustus 2012 / de Groene Amsterdammer / Foto: Facebookpagina Sarah Palin

Tijdschrift / In de Wereld

Een broodje kip vóór God en tegen homo's

In hun aloude culture wars hebben Amerikaanse conservatieven en progressieven nu fastfoodketen Chick-fil-A tot ground zero verklaard.

 

"Guilty as charged", zei Chick-fil-A-eigenaar Dan Cathy twee weken geleden in een interview, toen hem werd gevraagd of hij soms tegen het homo­huwelijk was. "God bedoelde niet Adam and Steve", legde hij uit. "Wij zijn een familiebedrijf, en we zijn allen getrouwd met onze eerste vrouw."


Homo-organisaties reageerden furieus. Ze kwamen aan met rapporten waaruit bleek dat Chick-fil-A drie miljoen dollar had gedoneerd aan antihomo-organisaties en riepen op tot een boycot. Hierin kregen zij bijval van de burgemeesters van San Francisco, Chicago en Washington DC, die te kennen gaven de keten uit hun stad te willen weren.

 

Sarah Palin, niet meer actief als politica maar nog altijd een belangrijke stem in conservatieve media, kon deze kans niet laten liggen. Ze twitterde een foto van zichzelf en haar echt­genoot in een Texaans Chick-fil-A-filiaal om deze geweldige zaak te steunen . Voormalig presidentskandidaat Mike Huckabee riep iedereen op een broodje kip te eten bij de fastfoodketen voor 'Chick-fil-A Appreciation Day'. Meer dan 650.000 mensen meldden zich ervoor aan op Facebook. Velen stonden uren in de rij voor een broodje kip, vóór God en tegen homo's.

 

Homo-organisaties organiseerden als reactie een kiss-in in de Chick-fil-A-filialen, waar demonstratief géén kip werd gegeten. De Jim Henson Company, het homovriendelijke bedrijf achter de Muppets, kondigde aan te stoppen met het verstrekken van gratis Muppet-speeltjes bij een Chick-fil-A-menu. En tv-komiek Conan O'Brien bedacht 'Chaz the intolerant Chick-fil-A Chicken', een intolerante kip die zich in felle termen uitlaar tegen huwelijken tussen varkens en kikkers.

 

Extra ingewikkeld werd het toen de grote burgerrechten­organisatie ACLU de burgemeesters bekritiseerden die de Chick-fil-A-boycot steunden. ACLU is prominent voorstander van het homohuwelijk, maar vindt dat bedrijven niet om hun overtuiging uit een stad mogen worden geweerd. Op dit principiële standpunt zaten andere progressieve partijen niet te wachten: als het gaat om een ruzie tegen conservatieven dient er één front te worden gevormd.


Zo is wat een interessante discussie had kunnen zijn (in hoeverre mogen bedrijven zich mengen in het publieke debat?) gereduceerd tot een voorspelbaar potje jijbakken. Slechts een enkeling wijst erop dat het geen geheim is dat Chick-fil-A door streng gelovige christenen wordt geleid. Zo zijn als vrijwel enig fastfood-restaurant in de VS de Chick-fil-A-filialen 's zondags gesloten zodat het personeel naar de kerk kan.

 

Maar dat gaat voorbij aan de kern van deze zaak. Conservatieven en progressieven genieten gewoon te veel van dit soort ruzietjes.