vrijdag 1 maart 2013 / Intermediair Weekblad / Foto: Intermediair

Tijdschrift / Artikel

Fouten maken bij Facebook? Daar gaat je karma

Een duimpje naar beneden: Facebookgebruikers vragen er al jaren om. Het sociale netwerk is niet van plan om naast de bekende ‘Like’-knop ook een ‘Dislike’-functie voor gebruikers in te voeren – het moet vooral leuk en gezellig blijven. Maar binnen Facebook, voor het beoordelen van eigen werknemers, bestaat deze functie wel. Slechts één persoon mag deze dislikes uitdelen: Chuck Rossi, de schrik van iedere Facebook-programmeur.


Rossi is Facebooks ‘release engineer’: hij overziet welke van de miljoenen regels aan code die alle programmeurs van Facebook schrijven daadwerkelijk worden ingevoerd. Hij doet dat met een ‘push’, een dagelijkse update van alle nieuwe features en verbeteringen aan de site (voor meer uitleg zie deze video). Als er na de push problemen optreden, proberen Rossi en zijn team deze zo snel mogelijk te herstellen. Geen geringe taak, aangezien meer dan één miljard Facebookgebruikers er hinder van kunnen ondervinden. In het ergste geval wordt de hele push teruggedraaid en het werk van collega’s ongedaan gemaakt.

 

Rossi kan precies nagaan welke programmeur een fout heeft gemaakt en hem een virtuele uitbrander geven. Dat gaat zo: bij aantreden heeft een iedere programmeur vier sterren, te zien op een dashboard gekoppeld aan de persoonlijke Facebookpagina. De sterren vormen de ‘push karma’ van de programmeur. Als er na een push door jouw toedoen problemen optreden, krijg je van Rossi een duimpje naar beneden en vermindert je karma met een halve ster.

 

Als je echter een fout van een collega opspoort en deze nog voor de push weet te repareren, krijg je een halve ster erbij.
Zo bouw je langzaam je karma op – of af. Voor Rossi is karma een factor om te beoordelen of hij code van een programmeur besluit te pushen: werk van brokkenpiloot accepteert hij minder makkelijk en zal hij uitvoeriger inspecteren dan dat van iemand met een superkarma. Als je nog maar twee sterren hebt, wordt je programmeerwerk niet langer gepusht, moet je langs bij de manager en krijg je verplichte bijscholing.

 

De push karma is een manier om de staat van dienst van programmeurs inzichtelijk te maken, en een slechte karma kan reële consequenties hebben voor werknemers. Geen wonder dat Facebookprogrammeurs zich zorgen maken om hun karma. “People here are pretty freaked-out about losing their stars”, aldus Rossi tegen Bloomberg Businessweek.

 

Toch is het allemaal niet zo erg als het lijkt, zegt Dirk Stoop, een Nederlandse product designer bij Facebook. “Fouten maken hoort erbij. Sterker nog, eens flink onderuit gaan is een soort ‘badge of honor’.” Binnen Facebook vertellen hele goede programmeurs smakelijke verhalen over hoe ze in hun eerste week bij Facebook totaal de mist ingingen. “Je mag best iets verknallen of stukmaken”, zegt Stoop. “Zolang je er maar verantwoordelijkheid voor neemt.”
Stoop wijst erop dat in het hoofdkantoor van Facebook overal posters hangen met teksten die werknemers aanmoedigen om risico’s te nemen: ‘Move fast and break things’, bijvoorbeeld,‘Done is better than perfect’, en: ‘Fail harder’.

 

Ook Rossi zelf is de kwaadste niet. Programmeurs die fouten hebben begaan, kunnen de release-goden proberen gunstig te stemmen door Rossi en zijn team sterke drank aan te bieden. Over deze handjeklap wordt niet geheimzinnig over gedaan – Rossi heeft zelfs een speciale bar naast zijn bureau laten bouwen, de Hot Fix Bar. Aan foto’s op Facebook te zien hoeven Rossi en de zijnen over hun drankvoorraad voorlopig niet te klagen.

KADER Facebook breidt uit


Bij Facebook werken op dit moment ruim 4.500 mensen, waarvan de helft op het hoofdkantoor in Menlo Park. De Facebook campus, gevestigd in het voormalige kantoor van Sun Microsystems, wordt momenteel uitgebreid met een futuristisch nieuw gebouw dat ruimte moet bieden aam 3.400 extra werknemers. Facebook onderhandelt met de gemeente over verdere uitbreiding met nog eens vijf nieuwe gebouwen, waarmee het sociale netwerk alleen al op het hoofdkantoor onderdak moet bieden aan 9.400 man.

 

KADER ‘Mijn werk is als dat van een loodgieter’


Chuck Rossi geldt als de bekendste ‘release engineer’ in Silicon Valley: hij bewaakt het proces van aanpassingen en updates aan grote websites. Hij doet het werk al vijftien jaar; voor Facebook werkte hij bij VMware en Google. In een interview vergeleek hij zijn werk met dat van een loodgieter: niet zo sexy, maar als je er goed in bent kun je bij ieder softwarebedrijf te wereld direct aan de slag.

 

 

Lees hier het artikel in de iPadversie van Intermediair Weekblad.